Sparva gnariskane

NYHETER

Spårvagnar vs. eldrivna bussar i Uppsala

Spårvagnar vs. eldrivna bussar i Uppsala

Uppsala är en stad berikad med extremt mycket bilar och trafik, därför har spårvagnar i kollektivtrafiken blivit ett perfekt alternativ för att minska på trafiken samt att hålla tidtabellen. För att tänka på miljön står de inför valet av in förskaffa spårvagnslinjer eller eldrivna bussar. Spårvagnar är supersmidiga för en stad som Uppsala, det finns plats och det behövs fler alternativ för uppsalaborna att ta sig fram på. Att införskaffa spårvagnar skulle minska en hel del på trafiken, får fler att vilja åka kollektivt samt att det skulle gå mycket fortare att åka. Skillnaderna på bussar och spårvagnar är många, en spårvagn rymmer ungefär tre hela bussar. Alltså fler än dubbelt så många, en spårvagn har till skillnad från en buss en fri väg, det finns ingen som helst risk till kö eller förseningar då inga andra fordon får blockera spårvagnens väg.

Att använda sig av eldrivna bussar istället för spårvagnar är dock bättre för miljön. Det krävs mycket för att utveckla en bra spårvagnstrafik. Bygga nya spår och därav förstöra befintliga vägar där det lika gärna kan göra en buss. Det krävs extremt mycket material för att skapa en järnvägsräls, allt producera dessa ämnen leder till stora koldioxidutsläpp som påverkar miljön extremt negativt. Det förstör stadens vackra miljöer och det tar väldigt lång tid att riva upp vägar och att lägga spår.  En elbuss däremot är perfekt för miljön, ett billigare alternativ och därav kan man sätta in mer och tätare trafik vilket gör att bussen på sikt rymmer många fler passagerare. Skillnaderna på el bussar och spårvagnar är många, några få exempel är att spårvagnen låter väldigt mycket medans elbussen är nästintill knäpptyst. Spårvagnen kan inte gå upp i lika snabb hastighet som en elbuss, därav går det snabbare om det inte är trafik att åka buss. En elbuss är också mer flexibel, trots väglag och motgångar tar den sig ändå fram, är det ett vägarbete eller något annat som förhindrar så har bussen alltid möjlighet att åka en annan väg. Bussar kan också alltid göra olika sträckor och busslinjer går alltid är förlänga eller byta ut hållplatser på utan större krångel. En spårvagn kör där den ska och ska man lägga till eller flytta på en hållplats har inte en spårvagnslinje den flexibiliteten att bara göra det. Då krävs det arbete på en helt annan nivå, stora stationer måste flyttas, järnvägar behöver byggas om och mycket mer.

Sammanfattning

spårvagn eller elbuss
spårvagn eller elbuss

Att bedöma vilket färdmedel som är bäst mellan spårvagn och eldriven buss är svårt, det beror helt på ur vilken aspekt man kollar. Kollar man på miljön är elbussen helt klar bäst. Det blir inga farliga utsläpp och bussen laddas snabbt upp och är sen redo att köra sträckan den ska. Ekonomiskt och helt praktiskt är elbussen också bättre, men samtidigt är spårvagnar ett mycket bra färdmedel med tanke på dess kapacitet. Med tanke på hur Uppsala ser ut som stad och hur många människor som bor där är kollektivtrafik absolut viktigt. Vi har bara en planet och Uppsala är bara en stad, gör valet som är bäst för framtiden, välj bussar drivna på el.