Sparva gnariskane

NYHETER

Moderna tåg i världen

Moderna tåg i världen

Tåg är ett färdmedel som är väldigt populärt ur flera perspektiv. På senare år i talt med att klimatet blir en allt större fråga så tar fler och fler människor tåget till olika destinationer då det är mycket klimatsmart men av andra anledningar också. Detta ställer naturligtvis krav på tågen och denna artikel kommer att handla om några av världens mest moderna tåg.

Det äldsta kollektiva färdmedlet

Tåg var kanske det första kollektiva färdmedel och tåg har använts om transportmedel sedan 1800-talet och har kommit i olika modeller. Dagens tåg är klart moderna och har flera olika bekvämligheter, allt för att resenären ska få en så behaglig och snabb resa som möjligt. Vissa av dagens snabbtåg är extremt snabba jämfört med tig tidigare men det har inte bara med själva tåget att göra utan är räls och dess skötsel. Några av världens snabbaste tåg hittar man i Frankrike, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Japan, Nordamerika men också nu på senare år även i Kina. Man brukar klassa snabba tåg i två olika klasser, tåg som har en topphastighet på 200 km/h till 250 kallas km/h snabbtåg medan tåg som når hastigheter över 250 km/h för höghastighetståg. Tidigare kallade man snabbtåg för express vilket lever kvar i vissa länder. Intercity är höghastighets tåg som man finner i Tyskland vilket är väldigt nödvändigt i ett så bebott land. I Frankrike använder man sig av Train á Grande Vitesse eller förkortat TGV som är höghastighetståg och som tidigare var kanske världens snabbaste tåg som kan uppnå hastighet upp till 330 km/h. Precis som i Tyskland så är Frankrikes järnvägar väl utbyggda och har speciella spår där höghastighetståg kan färdas på. I Japan har man använt sig av höghastighetståg redan sedan 1960-talet och man var första land i världen som hade tågtrafik som nådde hastigheter över 200 km/h. I takt med att Kina har satsat allt mer på sin infrastruktur så har man även skapat kanske världens största nätverk av tågtrafik och på senare år har man börjat använda tåg som når hastigheter över 320 km/h. Men moderna tåg är inte bara snabba utan dem har också andra fördelar. Med tanke på att världen blir allt mer mobil så har dem flesta moderna tåg även någon form av internetuppkoppling, som exempelvis WIFI.

mer komfort

Varje söta ska ha ett eluttag så att man kan använda datorer eller andra verktyg. Tågen idag är mer bekväma än tidigare, speciellt om man jämför ekonomiklassen. En tågresa idag ska vara en hel upplevelse där man på många tåg hittar restauranger som serverar goda måltider och serverar god dryck. Den kanske största skillnaden med tåg idag är att säkerhetstänket är enormt. Ett tåg idag är som en stor dator som gör allt för att undvika olyckor. Med tanke på klimatdebatten och viljan hos människor att välja oftare tåg så kommer även utbyggnaden av tåglinjer att öka och man kan nog garantera att tågresandet kommer att öka. Detta kommer ställa krav på tillverkarna att skapa moderna, snabba och trygga tåg. I Sverige kommer man förmedlingen se mer av internationella linjer där man förenklar resor ut i Europa.