Sparva gnariskane

NYHETER

Kända tågresor

Kända tågresor

Är du född på 60-talet har du säkert tillbringat många timmar i ditt liv ute på järnvägsspåren i Europa. Men intresset för att tågluffa har inte stannat av under de senaste åren utan tvärtom är det ett av de mest populära sätten att resa på under sommaren – speciellt för de i 20-års åldern. Det finns någon magisk romantik bakom idén att tågluffa. Och med så många fantastiska platser och resesträckor runt om i världen vill vi presentera tre av våra absolut fantastiska. Magiska vyer, oförglömliga sträckor och ett landskap som aldrig tycks ta slut. Det är vad som väntar dig.

 Det blåa tåget: Sydafrika

Sydafrika är välkänt för sitt blåa tåg som är precis vad det åter som – ett vackert blåfärgat tåg. De marknadsför sig själva som ”ett fönster till Sydafrikas själ” och det ger dig bokstavligen ett fönster till den nästan 160 mil långa landsbygden som sträcker sig från Cape Town och inlandshuvudstaden Pretoria. Men det här är mycket mer än ett gammalt blått tåg. Det är ett femstjärnigt hotell på hjul. Vagnarna, restaurangerna och de allmänna utrymmena är vackert dekorerade med linnen, marmor och gulddekorer i badrummen. Exklusiva tesorter, cocktails och cigarrer finns också att köpa på tåget. Maten förbereds exklusivt av några av landets bästa kockar i några av deras finrestauranger, där du inte bara får en god måltid utan även en utsikt som är svårslaget.

Transsibiriska järnvägen: Ryssland

Transsibiriska järnvägen: Ryssland
Transsibiriska järnvägen: Ryssland

Den transsibiriska järnvägen är utan tvekan en av världens mest välkända tågrutter som tar dig genom flera länder mellan de tre olika rutterna som finns. Transmanchuriska eller transmongoliska där bägge två ta dig till Moskva eller Peking. Sist är den episka rutten från Moskva till Vladivostock som passerar sju stycken tidszoner. Den stannar även den ryska gränsen mot Kina och Nordkorea. Den legendariska resan är nästan 1 000 mil lång och tar en hel vecka att genomföra. Vilken rutt du än väljer att genomföra kan du lita på att du kommer få minnen för en livstid. Genom de sluttande bergsvallarna, ner i den sibiriska tundran, förbi floder, åar, kullar, breda skogar och pittoreska byar. En resa du måste genomföra minst en gång under din livstid.

Rocky Mountaineer: Kanada

Kanada. Ett land välkänt för sin hockey, sirap, pannkakor och självklart tågresor. Och en resa genom de kanadensiska landskapen är svårt att slå om du reser med tåg. Vare sig du har en vecka, eller två dagar du kan ta dig iväg så kan du hoppa på tågen varje tisdag, torsdag eller söndagar och skräddarsy var och när du vill åka vidare. Lägg till stopp på vägen och låt dig beundras av de majestätiska skogarna, de trevliga människorna och det otroliga klimatet. Spendera dina dagar på tåget medan du blickar ut på de breda landskapen, de snötäckta bergen, kristallklara sjöarna, krokiga åarna och mil, efter mil av tallar. Nätterna spenderar du på ett hotell – för du vill inte missa landskapet du åker förbi.