Sparva gnariskane

NYHETER

Framtidens tåg: Hyperloop

Framtidens tåg: Hyperloop

Elon Musk har påbörjat det revolutionära projektet för nästa generations tågsystem. Namngett som ”Hyperloop” kommer det tillåta passagerare att åka från Los Angeles till San Francisco på knappa 30 minuter. Men vad är det här egentligen, och hur fungerar det? Det är som taget ur en Sci-fi-film, men idag har de redan kommit långt med planeringen. Musk har gjort en liknelse till ett underjordiskt system i komplett vakuum som används för att flytta saker till platser. Förvirrad? Oroa dig inte. Här kommer allt du behöver veta om framtidens tågsystem. 

Vad är Hyperloop?

Hyperloop är i sin grund ett tågsystem som Musk har förklarat som ”en blandning mellan Concorde och ett lufthockeybord”. Det byggs på ett förslag från 1972 där implementeringen av höghastighetståg ansågs vara nödvändigt genom användandet av magneter och ett lågt tryck i ett rör. De gör att tågen kan röra sig fram i exceptionellt höga hastigheter utan friktion som varken sliter tågen eller gör dem långsammare.
Hyperloop föreslås användas som ett alternativ till flygplan vid relativt korta sträckor men med ett system som är betydligt snabbare än traditionella tåg och mycket mer miljövänligt än flyg. Hyperloop handlar inte om att åka så snabbt som möjligt, då du kommer att bli påfrestad av G-krafter, något som inte är idealiskt för kommersiella syften. Men hastigheter över 1 000 km/h är nu riktlinjer för tillfället. Men det finns praktiska saker att ta i hänsyn vid sträckor som allt för långa. Som tiden det tar för att accelerera och att stanna. En sensation som passagerare kommer att uppleva när de reser i Hyperloop.

Hur kommer Hyperloop fungera?

magnetisk
magnetisk

Det största problemet med traditionell tågtrafik är friktionen som uppstå då hjulen färdas längst en räls. Det sliter på utrustningen och kräver regelbundna reparationer. Hyperloop föreslår att gå från traditionella hjul genom att använda sig av magneter istället. Magneterna kommer få tågvagnen att flyta inne i röret vilket innebär att det inte finns någon friktion. Det är av det skälet sådana tåg kan nå så höga hastigheter. I Japan finns det tåg som använder sig av en liknande teknik som åker i 500 km/h. Men skillnaden ligger i att Hyperloop kommer att färdas i specialkonstruerade rör som gör att det inte finns något luftmotstånd, något som leder till att tågen kan färdas med ännu högre hastighet.

När lanseras Hyperloop?

Även om Musk inte har presenterat ett lanseringsdatum för Hyperloop har han gjort vissa uttalanden om de hur långt de har kommit. De har till exempel byggt en två mil lång testbana där de första testkörningarna har genomförts.  Men det är en lång väg kvar trots de initiala testerna. Förutom att tekniken måste fungera som den ska så är det långa jobbet att bygga infrastrukturen för tågen kvar. Dessa rör måste byggas från en stad till en annan och det är ett massivt jobb som ligger framför dem. Det är även en politisk fråga som det måste ta besluts över. Vilka kommer att investera i Hyperloop, även om produkten redan är färdig?