3 Saker du kan göra på spårvagnen i Uppsala på väg till jobbet

I början av 2018 blev äntligen en förhandling som pågått sedan 2014 angående en eventuell spårvagnslinje i Uppsala, godkänt. Tidigare har det funnits 5 stycken spårvägar i Uppsala, men den sista linjen lades ner i oktober 1953. Den nya linjen kommer att gå mellan Bergsbrunna och södra Uppsala. Här listar vi tre saker man göra på spårvagnen i Uppsala på väg till jobbet.

Ingenstans uppskattar vi vår närmiljö så mycket som vi gör när vi sitter på kommunal transport på väg någonstans. Att slippa sitta i bilköer, att slippa vara koncentrerad på körningen och att veta att någon annan kör dig från punkt a till b är ett perfekt sätt att starta dagen. Den nya spårvagnslinjen i Uppsala har startpunkt och slutpunkt i Bergsbrunna som ligger i närheten av ett stort naturområde. Möjligheten till att se vilda djur tidiga morgnar och sena kvällar kan bli hög.  Inget får oss heller att stressa ner bättre än att njuta av natur. På spårvagnen ges du också tid att reflektera och förbereda dig för dagen som kommer. Kanske är du sen med ett projekt som behöver finputsas? Spårvagnen ger dig perfekt med tid för att göra klart, slutföra och varva ned.

Sömn

Blev det sent igår? Studier visar att hälften av alla svenskar sover för lite, vilket påverkar vår vardag på många olika negativa sätt. Tillexempel skadar en enda natts sömnbrist ditt immunförsvar och du ökar därför risken att bli sjuk. Med tilltagande stress, en känsla av att alltid vara tillgänglig och med en oklar gräns mellan jobb och fritid så kan sömnen ha en stor påverkan på vårt leverne. Passa därför på att sova på spårvagnen på väg till jobbet, en powernap (en kraftlur direkt översatt till svenska) på ca 5-20 minuter kan stärka din mentala kapacitet men också göra dig betydligt mer piggare. Passa därför på att sova en liten stund, det finns såklart bara fördelar med att komma till jobbet helt utvilad och fräsch.

Lära känna nya vänner

Att resa kommunalt och med spårvagn är ett perfekt sätt att lära känna nya människor som vi kanske aldrig skulle pratat med i vanliga fall. Vi sitter i ett litet utrymme, ibland helt knökfullt, ibland helt ensamma eller med några andra få personer. Uppsala är också så pass litet att möjligheten att du börjar prata med någon som känner någon som känner någon du gick i skola med är hög. Men att visa hänsyn är därför A och O. Att prata högt i telefon rekommenderas därför inte. Forskning visar faktiskt att högljutt pratande i telefon är ett av de allra största störningsmomnten för andra när man åker kommunal trafik.  Alla har samma motiv, vi vill någonstans men alla gör det tillsammans. Vi kan irritera oss på andra som sitter i vagnen, men varför inte vända spårvagnsåkandet till en positiv varje dag upplevelse eller en möjlighet till att lära sig någonting nytt. Utmana dig själv och förhoppningsvis får du även en vän på köpet!